2 september 2024

Competentieprofiel centrale zorgverlener vastgelegd

Het competentieprofiel voor de centrale zorgverlener (czv) is definitief. Dat profiel is nodig, omdat er een kwaliteitsregister aankomt voor centrale zorgverleners. Professionals die straks geregistreerd zijn, kunnen de zorg vergoed krijgen van zorgverzekeraars. Zo weten zorgverzekeraars namelijk of de professional bevoegd en bekwaam is. Bekijk hier het competentieprofiel centrale zorgverlener. Bekijk hier het competentieprofiel centrale zorgverlener.

Het competentieprofiel helpt duidelijk te maken hoe het staat met de kennis en wat de taken en vaardigheden zijn van de centrale zorgverlener. Zo weten kinderenen ouders ook dat zij goede, effectieve zorg krijgen en is de kwaliteit geborgd.

Het competentieprofiel is gebaseerd op het bestaande competentieprofiel en is breed getoetst onder de beroepsgroepen, experts en door een onderwijskundige. Het kwaliteitsregister is op dit moment in de maak: JOGG werkt samen met het ministerie van VWS en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aan de kwaliteitsborging van de centrale zorgverlening en de kinderleefstijlcoach.

Vanaf 2025 moeten de huidige opleidingen voor de centrale zorgverlener worden aangepast aan het nieuwe competentieprofiel. Wat dit voor gevolg heeft voor de professionals die al geschoold zijn of zich nu scholen tot centrale zorgverlener, is nog niet bekend – meer informatie volgt later.

Het competentieprofiel van de kinderleefstijlcoach is nog in ontwikkeling. Beide profielen zullen op elkaar aansluiten, omdat deze professionals nauw met elkaar samenwerken.