16 juli 2024

Meer professionals vergoed als centrale zorgverlener door de zorgverzekeraar

In het Landelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas staat de centrale zorgverlener beschreven als rol die door verschillende typen professionals vervuld kan worden. Vanuit de zorgverzekeringswet kan in 2024 alleen de jeugdverpleegkundige vergoed worden als centrale zorgverlener. Op dit moment wordt gewerkt aan de verbreding van het type professionals die als centrale zorgverlener vergoed kunnen worden door de zorgverzekeraar.

Kwaliteitsborging 
Om vergoeding vanuit de zorgverzekeringswet mogelijk te maken is kwaliteitsborging voor de centrale zorgverlener nodig. Want zorgverzekeraars mogen alleen zorg vergoeden aan professionals die bevoegd en bekwaam zijn. Dit kan georganiseerd worden via een kwaliteitsregister. JOGG heeft samen met VWS en ZN een tijdelijke rol op zich genomen als opdrachtgever voor de projecten kwaliteitsborging centrale zorgverlener en kinderleefstijlcoach. Het streven is om de kwaliteitsborging voor de centrale zorgverlener in 2025 operationeel te hebben.


Professionals als centrale zorgverlener

De eerste stap is het opstellen van een competentieprofiel voor de centrale zorgverlener, dit profiel is vrijwel rond en zal via de Kind naar Gezonder Gewicht nieuwsbrief gedeeld gaan worden.

Vastgesteld is dat de volgende professionals in aanmerking gaan komen voor de rol van centrale zorgverlener, vergoed door de zorgverzekeraar:

  • Jeugdverpleegkundigen
  • Kinderleefstijlcoaches
  • Sociaal werkers met profiel Jeugd
  • Pedagogisch adviseurs (bij Centra voor Jeugd en Gezin)

Waarom deze professionals?
De centrale zorgverlener speelt een cruciale rol bij het begeleiden van kinderen met overgewicht en hun gezinnen. Dit vraagt om een professional met een brede kijk op de diverse factoren die bijdragen aan een ongezonde leefstijl, zoals stress, financiƫle problemen en minder toegang tot sportvoorzieningen. Een generalistische achtergrond is essentieel om zowel de medische als sociale aspecten te kunnen overzien en effectief te kunnen handelen. Vanuit de inhoud dienen zij te voldoen aan HBO-niveau, affiniteit te hebben met jeugd en een brede blik hebben op zowel het sociale als het zorgdomein. In de totstandkoming van bovengenoemde professionals is rekening gehouden met of er voldoende animo onder de professionals is om een opleiding voor centrale zorgverlener te volgen.

Wat betekent dit voor de implementatie?
In 2024 kan alleen de jeugdverpleegkundige vergoed worden als centrale zorgverlener door de zorgverzekeraar. De verbreding met bovengenoemde professionals geeft gemeenten en zorgverzekeraars de mogelijkheid om na 2024 de rol van centrale zorgverlener ook bij andere professionals dan de jeugdverpleegkundige te gaan beleggen. Ga hierover met elkaar in gesprek om lokaal of regionaal de mogelijkheden te verkennen.