In gesprek met Tatjana Almuli
De holistische benadering is het grootste pluspunt van deze aanpak
Tatjana Almuli is ervaringsdeskundige. Ze schreef het boek ‘Knap voor een dik meisje’ en werkt sindsdien hard aan het veranderen van het stereotype negatieve beeld wat onze samenleving heeft van dikke mensen. “Ik heb echt last gekregen van mijn gewicht doordat anderen er opmerkingen over maakten. Dat veroordelen begon in mijn kindertijd.”
“Ik heb echt last gekregen van mijn gewicht doordat anderen er opmerkingen over maakten”
“Waar ik het meest mee zat, waren de vervelende opmerkingen van anderen”, vertelt Tatjana. “In mijn herinnering zei iedereen iets over mijn gewicht. In eerste instantie tegen mijn ouders en daarna ook direct tegen mij. Overgewicht was iets slechts. Ik ging mij ernaar gedragen en kon op een gegeven moment fysiek minder goed meekomen. Althans, dat dacht ik. Uiteindelijk bleek dat tijdens een speciale turnles voor dikke kinderen best mee te vallen. Ik kon meer dan ik dacht.”
Alleen kreeg ik het niet voor elkaar
“Ook mijn ouders lieten zich erdoor beïnvloeden. Zij schakelden verschillende instanties in om ervoor te zorgen dat mijn gewicht af zou nemen. Voedingstips volgden we thuis een tijdje op, maar echt constructief werd het nooit. En alleen kreeg ik dat zeker niet voor elkaar. Gezonde pogingen vielen helemaal weg toen mijn ouders in scheiding lagen. Als ik dan buiten de deur actief werd begeleid, zie ik nu in dat ik weer terugviel in oude gewoontes zodra ik thuis was. Daar was het onrustig en hadden mijn ouders andere zorgen.”
Teveel focus op een onderdeel
“Bovendien lag de focus van alle begeleiding steeds op een onderdeel. Veelal het verminderen van gewicht, soms ook de psychologische reden van mijn eetgewoontes, maar nooit alles bij elkaar. Dat vind ik zo positief aan de werkwijze ‘Kind naar Gezonder Gewicht’: die holistische benadering en de nauwe samenwerking van verschillende professionals met het hele gezin. Daarmee vergroot je beslist de kans op een duurzame verandering in de leefstijl van het kind én het gezin.”
Geobsedeerd versus gelukkig
Voor Tatjana kwam het keerpunt na haar deelname aan het tv-programma Obese. Ze viel zestig kilo af. “Ik had verwacht mij beter te voelen, maar ontdekte dat ik geobsedeerd raakte. Ik was vrijwel alleen maar bezig met slapen, sporten en voeding. Van een sociaal leven was geen sprake meer. En ik viel op een bepaald moment niet meer af. Dankzij een medisch onderzoek ontdekte ik toen dat er ook een genetische aanleiding is voor mijn gewicht. Dat zorgt ervoor dat mijn verzadigingsgevoel en energiebalans worden verstoord.”
Kijk verder dan je neus lang is
Vanaf dat punt ben ik meer aandacht gaan besteden aan mijn mentale welzijn. Fysiek en mentaal zijn tenslotte onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sporten en gezond eten, doe ik nog steeds. Maar, mijn persoonlijke drijfveer is niet meer afvallen, maar gezond zijn. Tevens schenk ik heel bewust positieve aandacht aan dikke mensen. O.a. met het schrijven van mijn boek en door lezingen te geven. De landelijke implementatie van deze werkwijze doet mij goed, want het laat zien dat ook anderen inzien dat uitsluitend aandacht schenken aan gewicht niet werkt. Je moet verder kijken dan je neus lang is om dikke kinderen echt te helpen.”