2 oktober 2024

JOGG en Keigezond Limburg agenderen knelpunten bij de implementatie van Kind naar Gezonder Gewicht bij directeuren GALA

JOGG en Keigezond Limburg hebben samen een dringend beroep gedaan aan de GALA-directeuren (ZN, VNG, GGD-GHOR & VWS) om prioriteit te geven aan het oplossen van de ervaren knelpunten rondom de implementatie van de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht. Vanuit gemeenten en regio's worden er de afgelopen tijd verschillende knelpunten ervaren rondom de randvoorwaarden van financiering, die de implementatie van de aanpak belemmeren of vertragen.

JOGG en Keigezond Limburg hebben deze knelpunten, inclusief oplossingsrichtingen, gebundeld in een memo en geagendeerd tijdens het directeurenoverleg van 28 augustus. Met als doel heldere kaders te creëren zodat zorgverzekeraars, gemeenten en GGD-en weten welke stappen te zetten waarmee de ketenaanpak beschikbaar komt voor gezinnen die het nodig hebben.

De GALA-directeuren waardeerden de rol die JOGG en Keigezond Limburg hierin gespeeld hebben door de signalen uit het veld te bundelen en op te schrijven. Door de directeuren is erkenning gegeven voor de opstapeling aan knelpunten. Ook heeft de memo meer bewustzijn gecreëerd over het verschil tussen de theoretische beleidsregel van de zorgverzekeringswet de uitvoering in de praktijk.

Al de voorgestelde oplossingsrichtingen in de memo zijn opgevolgd. De voortgang zal gemonitord worden in het kernteam implementatie ketenaanpak overgewicht kinderen, waar de GALA-partijen en JOGG aan deelnemen. Ook zal dit onderwerp op de agenda blijven van het GALA-directeurenoverleg, zodat het prioriteit blijft krijgen.