15 juli 2024

Aanvullende informatie en tools voor aanpak van overgewicht bij volwassenen en kinderen

In 2018 werd het Landelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas geïntroduceerd. Dit werd in 2023 gevolgd door het Basismodel netwerkaanpak voor volwassenen met overgewicht en obesitas. Beide modellen delen dezelfde visie en opbouw, met zowel overeenkomsten als enkele verschillen. Om beter in te spelen op de behoeften van de betrokkenen vanuit de praktijk werken JOGG, C4O, PON en gemeenten samen aan aanvullende informatie en hulpmiddelen.

Behoefte aan inzicht en ondersteuning
Projectleiders, beleidsmedewerkers en professionals uit het medische en sociale domein hebben aangegeven behoefte te hebben aan:

  • Inzicht in hoe de twee aanpakken zich tot elkaar verhouden.
  • Informatie over wat dit betekent voor de implementatie in lokale en regionale context.

Deze behoefte is versterkt door het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Hierin zijn vijf ketenaanpakken opgenomen, waaronder die voor de aanpak overgewicht en obesitas.

Samenwerken aan aanvullende informatie en tools
Om aan deze behoeften te voldoen, werken JOGG, C4O, PON en gemeenten samen aan de ontwikkeling van aanvullende informatie en documenten bij de huidige modellen en tools. Hierbij wordt zowel vanuit inhoudelijk als organisatorisch perspectief gekeken naar welke informatie extra nodig is.

De ontwikkelingen

1. Inhoudelijke aanpassingen:

    • De belangrijkste verschillen tussen de modellen voor kinderen en volwassenen zijn in kaart gebracht, met als resultaat een oplegger die deze verschillen toelicht.
    • Producten zijn ontwikkeld voor de concrete inhoudelijke invulling van beide netwerkaanpakken op lokaal en regionaal vlak.
      • Het hoofdstuk 'maatschappelijke context' uit het basismodel voor volwassenen is aangepast, zodat het ook voor de doelgroep kinderen van toepassing is.
      • Een overzicht van de verschillen in de stappen, die beschreven zijn in het hoofdstuk ‘proces’ van beide modellen.
      • De partnertabellen van beide modellen zijn gecombineerd, waarbij zichtbaar blijft welke professionals specifiek voor kinderen en volwassenen kunnen worden ingezet. Sommige professionals zijn voor beide doelgroepen relevant.

Deze producten worden naar verwachting in de zomer van 2024 beschikbaar gesteld.

2. Organisatie en implementatie:

    • JOGG en PON zullen meer duidelijkheid geven over hoe beide aanpakken naast elkaar én in samenhang kunnen worden gerealiseerd.
    • Geïnventariseerd zal worden waar gemeenten tegenaan lopen. Vervolgens zullen antwoorden en oplossingsrichtingen worden aangedragen.

Documenten hierover worden naar verwachting in de herfst van 2024 beschikbaar gesteld.

3. De lange termijn:

    • Voor een aantal organisatorische en implementatievraagstukken, zoals de centrale coördinatie van begeleiding wanneer een kind én volwassene binnen één gezin begeleiding nodig hebben, is meer onderzoek en experimentervaring nodig.
    • Deze vraagstukken worden opgepakt met gemeenten die al langere tijd met één of beide aanpakken werken.

In de tweede helft van 2025 wordt verwacht een duidelijker beeld te hebben van hoe gelijktijdige begeleiding binnen één gezin eruit kan zien.

Tot die tijd wordt het werkveld geadviseerd om op basis van de gezinssituatie te kiezen voor één van de aanpakken, hetzij voor kinderen, hetzij voor volwassenen.

Vragen
Voor vragen naar aanleiding van deze informatie kan je contact opnemen met je contactpersoon bij JOGG of PON.