19 september 2023

''We moeten in onze aanpak blijven investeren. Het vereist een lange adem.''

Symposium netwerkaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas

Overgewicht en obesitas is zeer complex. Hulp van een diëtist die de weegschaal in de gaten houdt en gezonde voeding voorschrijft is vaak niet voldoende. Dit blijkt donderdag 14 september tijdens het symposium netwerkaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas dat JOGG samen met Care for Obesity organiseerde. De brede netwerkaanpak Kind naar Gezonder Gewicht van JOGG is het onderwerp van gesprek tijdens het symposium.

De volle zaal tijdens het symposium maakt duidelijk dat het onderwerp leeft onder de zorgverleners, professionals en beleidsmedewerkers. Niet alleen omdat obesitas nog steeds een groot probleem is onder jongeren. Maar ook omdat er het komend jaar geld beschikbaar komt voor de bestrijding van overgewicht en obesitas bij kinderen.

Marjon Bachra, directeur-bestuurder van JOGG is daar heel erg blij mee, maar ze benadrukt ook het belang van de omgeving van jongeren. “Het is heel mooi als het kind ondersteuning krijgt maar als het vervolgens voortdurend in zijn omgeving verleid wordt om ongezond te leven, dan werkt het niet. We moeten dit echt breed aanpakken en de omgeving van het kind daarbij niet vergeten. Want zonder gezonde omgeving dreigt dweilen met de kraan open.’’

Meer weten over het symposium ‘Netwerkaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas’? Lees hier het verslag.

Bekijk hier de opname van het plenaire gedeelte in de ochtend.